# အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္း (၁)

.

ယခု ေဆာင္းပါးေလးကေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ “ဖိတ္ေခၚျခင္း” ဆိုတဲ့ “ကေလာင္သစ္ေတြ” ေပၚထြန္း လာဖို႕ ဖိတ္ေခၚတဲ့ ေဆာင္းပါးေလး အၿပီးမွာ ေပၚထြက္လာတဲ့ ကေလာင္သစ္ တစ္ဦး ျဖစ္ပါတယ္။ ကေလာင္နာမည္ “သုေတတီ(ျမန္မာ့ေဆးပညာ)” ျဖစ္ၿပီး “ျမန္မာ့ေဆးပညာနဲ႕ က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါးမ်ား” ကို ေရးသြားတင္ဆက္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယခု သူ႕ရဲ႕ ပထမဆံုးလက္ရာျဖစ္တဲ့ “အသက္ရွည္ရာ ၊ အနာမဲ့ေၾကာင္း – (၁)” “ေဆးလည္း အစာ၊ ေဘးလည္း အစာ” ေဆာင္းပါး ျဖစ္ပါတယ္။ အားေပး ဖတ္ရႈၾကည့္ၾကပါစို႕။

မွတ္ခ်က္။                    ။ ဆရာသုေတသီ၏ လက္ေရးမူကို “ေဗဒသုခုမ” Web Page ၏ “စတိုင္” ႏွင့္ ကိုက္ညီေအာင္ (ဆရာ၏ ခြင့္ျပဳခ်က္အရ) အနည္းငယ္ ျပင္ဆင္ေရးသားထားပါသည္။

———————————————————————————————————————————————————–

ေဆးလည္း အစာ ၊ ေဘးလည္း အစာ

ဒီေဆာင္းပါးေလးကို သမိုင္းျဖစ္ရပ္ကေလး တစ္ခုနဲ႕ စ, လိုက္ခ်င္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း (၄၀)ေက်ာ္ (၅၀) ေလာက္က ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ “ေနလ၀ိဇၨာ” ေဆးပညာလို႕ ေက်ာ္ၾကားခဲ့တဲ့ ေဆးပညာ တစ္ခု လွ်မ္းလွ်မ္းေတာက္ ေက်ာ္ၾကားေအာင္ျမင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီပညာကို တတ္ကၽြမ္းတဲ့ ဆရာတစ္ဦးဟာ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ၊ ၾကည့္ျမင္တိုင္ၿမိဳ႕နယ္မွာ “ေနလ၀ိဇၨာ” ေဆးခန္းဆိုၿပီး ျမန္မာ့ေဆးခန္းေလး တစ္ခု ဖြင့္လွစ္ ကုသခဲ့တာ ဘယ္ေလာက္ေတာင္မွ ေအာင္ျမင္သလဲဆိုရင္ “အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာ” နဲ႕ ကုသတဲ့ ေဆးရံုေတြဟာ “က်ီးနဲ႕ဖုတ္ဖုတ္” ျဖစ္သြား ရပါတယ္။

ေန႕စဥ္ ႀကိတ္ႀကိတ္တိုးေနတဲ့ ေရာဂါသည္ လူအုပ္ႀကီးကို ေနလ၀ိဇၨာ ဆရာႀကီးဟာ အင္မတန္ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ေဆးေပးနည္း နဲ႕ ကုသခဲ့ရာ လူနာ ေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာဟာ ေရာဂါေတြကေန ေပ်ာက္ကင္းခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒီ ေနလ၀ိဇၨာ ေဆးပညာအေၾကာင္း အက်ယ္ မခ်ဲ႕ လိုေပမယ့္ ေနလ၀ိဇၨာ ေဆးပညာရဲ႕ ေက်ာရိုးကို ေျပာပါဆိုရင္ေတာ့ “ဓာတ္စာ” ပါဘဲ။

လူတိုင္း လူတိုင္းမွာ ကိုယ္နဲ႕ တည့္တဲ့ အစာရွိသလို မတည့္တဲ့ အစာလည္း ရွိပါတယ္။ ဒါကိုလ၀ိဇၨာ ေဆးပညာက “ပညတ္” အေပၚမွာ “ေဘာင္တင္” လိုက္ၿပီး လူနာရဲ႕ ပညတ္ကို အစာ ပညတ္ နဲ႕ ကုသလိုက္တဲ့ အခါမွာ လူနာေတြဟာ ပကတိ က်န္းမာခ်မ္းသာ ျခင္းသို႕ ေရာက္ရပါေတာ့တယ္။

ဒီလုိ ေနလ၀ိဇၨာ ဆရာႀကီး နာမည္ လွ်မ္းလွ်မ္းေတာက္ေနေတာ့ အေနာက္ႏိုင္ငံတစ္ခုက ပါေမာကၡ ဆရာ၀န္မႀကီးတစ္ဦးက လာၿပီး ေလ့လာပါတယ္။ သူေလ့လာၾကည့္သေလာက္ေတာ့ အထင္ႀကီးစရာ ရယ္လို႕ တစ္ကြက္မွ မေတြ႕ပါဘူး။

ေဆးကုသပံု အက်ဥ္းခ်ဳပ္ကို ေျပာရရင္ ပထမဆံုး – လူနာေတြကို “ေန,အုပ္စု” နဲ႕ “လ,အုပ္စု” ဆိုၿပီး အုပ္စု (၂)စု ခြဲလိုက္တယ္။

ၿပီးရင္ “ေနအုပ္စု” ထဲက လူနာေတြကို ေဆးတစ္ဖံုစာ ေပးမယ္။ ဓာတ္စာ စာရြက္ တစ္ရြက္စီ ေပးမယ္။ “လအုပ္စု” ထဲက လူနာေတြ ကိုလည္း ဒီလိုဘဲ တူညီတဲ့ ေဆးတစ္ဖံုစီေပးမယ္မယ္။ ဓာတ္စာ စာရြက္ တစ္ရြက္စီ ေပးမယ္။ အဲဒီမွာ ေရာဂါ ကုသျခင္း ၿပီးဆံုးေလ သတည္းေပါ႕။

(စကားျပန္နဲ႕) အနီးကပ္ ေလ့လာေနတဲ့ အေနာက္တိုင္း ပါေမာကၡႀကီးကေတာ့ တယ္ၿပီး ဘ၀င္မက် လွဘူးေပါ႕ဗ်ာ။ သူတို႕ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာေတြကေတာ့ ဆယ္စုႏွစ္ တစ္ခုနီးပါး သင္အံရ၊ လက္ေတြ႕ ေလ့လာရ၊ သုေတသနျပဳရ ၊ ခြဲစိတ္ကုသရ တာေတြနဲ႕ ယွဥ္လုိက္ရင္ ျမန္မာ့ေဆးပညာနဲ႕ ေဆးကုတယ္ဆိုတာဟာ  “ကေလး ကစားစရာ” ေလာက္ သာ ျဖစ္ေနတာကိုး။

ေနာက္ လူနာေတြ ရွင္းသြားေတာ့ (စကားျပန္က တစ္ဆင့္) ဆရာ၀န္မႀကီးက ေနလ၀ိဇၨာ ဆရာႀကီးကို ေမးပါတယ္။ လူေတြကို ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းရင္းက ဘာလဲ ? တဲ့ ။ ဆရာႀကီးကလည္း တိုတိုတုတ္တုတ္ဘဲ ေျဖလိုက္ပါတယ္။ “စားတဲ့ အစာေၾကာင့္ပါ” တဲ့။ “စားတဲ့ အစာေၾကာင့္ ေရာဂါ ရရတာပါ” တဲ့။

အဂၤလိပ္ ပါေမာကၡ ဆရာ၀န္မႀကီး လံုး၀ ဘ၀င္မက်ပါဘူး။ အဲဒီ အခ်ိန္ကလည္း ကမၻာမွာ အလြန္ အင္အားေကာင္းတဲ့ “မိုက္ကရိုစကုပ္” ေတြ ေပၚထြန္းလာၿပီး မ်က္ေစ့နဲ႕ မျမင္ႏိုင္တဲ့ “အဏုဇီ၀” ပိုးမ်ဳိးေတြကို ေတြ႕ရွိလာၾကခ်ိန္လည္း ျဖစ္တယ္။ “ဗက္တီးရီးယား” “ဗိုင္းရပ္စ္” “ဖန္းဂတ္စ္” ဆိုတဲ့ စကားလံုးေတြ အင္အား ေကာင္းေနခ်ိန္လည္း ျဖစ္တယ္။ အနာေရာဂါမွန္သမွ် “အဏုဇီ၀” ပိုးအမ်ဳိးမ်ဳိး ေၾကာင့္သာ ျဖစ္ရျခင္းျဖစ္တယ္ ဆိုတဲ့ အယူအဆဟာ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာေလာကမွာ “ေရပန္းစား” ေနခ်ိန္လည္း ျဖစ္တယ္။

ဒါေၾကာင့္ လူေတြ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနရတဲ့ “အစာ” ေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ရတယ္ဆိုတဲ့ ျမန္မာ့ ေဆးပညာရွင္ႀကီးရဲ႕ စကားကို အဂၤလိပ္ ဆရာ၀န္မႀကီးက လံုး၀ ပယ္ခ်လိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ သူ႕ႏိုင္ငံကို ျပန္သြားၿပီး ေဆးကုသျခင္း နဲ႕ သုေတသနေတြကို ဆက္လုပ္ ေနခဲ့ ပါတယ္။

ဒီလိုနဲ႕ ေနာင္ အႏွစ္ (၃၀)ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါ –  ပိုးမႊားေတြေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ကူးစက္ေရာဂါေတြက ကမၻာမွာ ၿငိမ္သက္သြားၿပီး နာတာရွည္ အနာေရာဂါေတြ ျဖစ္တဲ့ “ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိ ၊ ႏွလံုး ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အသည္း ၊ ေလျဖတ္ ၊ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္” ကမၻာ့လူဦးေရ သန္းေပါင္းမ်ားစြာ အသက္ဆံုးရံႈး လာရတဲ့ ေခတ္ကို ေရာက္လာပါတယ္။ ဘယ္လို ပိုးမႊားဗိုင္းရပ္စ္မွ မပါ၀င္တဲ့ ေရာဂါေတြ ေၾကာင့္ လူ႕အသက္ေပါင္း မ်ားစြာ ေသေၾကပ်က္စီးေနၾကတဲ့ အခ်ိန္ကို ေရာက္လာပါတယ္။

အဲဒီအခ်ိန္ကို ေရာက္မွ ျမန္မာျပည္ကို အလည္လာခဲ့ဘူးတဲ့ ပါေမာကၡဆရာ၀န္မႀကီးဟာ “လူေတြ ေရာဂါရေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္း” ဟာ “စားတဲ့အစာေၾကာင့္” ဆိုတာကို လက္ခံလာပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျမန္မာ့ႏိုင္ငံက ေနလ၀ိဇၨာ သမားေတာ္ႀကီးထံကို “ဆရာႀကီးရဲ႕ အယူအဆဟာ အမွန္ပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သူလက္ခံသြားၿပီဆိုတာ” စာတစ္ေစာင္ ေရးပို႕လိုက္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အေနာက္တိုင္းသူ ပါေမာကၡမႀကီးထက္ အႏွစ္(၂၀)ေလာက္ အသက္ပိုႀကီးတဲ့ ျမန္မာ့သမားေတာ္ႀကီးဟာ ကြယ္လြန္သြားၿပီ ျဖစ္တာမို႕ ဒီစာကို ဖတ္မသြား လိုက္ရပါဘူး။ (ဆရာႀကီး၏ တပည့္ရင္းတစ္ေယာက္မွ ေျပာျပခ်က္)

ေနာက္တစ္ခု “အစာအဟာရ” နဲ႕ “လူသားတို႕ရဲ႕ က်န္းမာေရး” ဆက္စပ္မႈ အေၾကာင္း စိတ္၀င္စားစရာ သမိုင္းျဖစ္ရပ္ေလး တစ္ခု ရွိပါေသးတယ္။

ဒုတိယကမၻာစစ္ႀကီး စတင္ျဖစ္ပြားလာၿပီး “နာဇီ ဂ်ာမဏီ” တို႕ဟာ ဥေရာပ တစ္တိုက္လံုးကို သိမ္းပိုက္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္ကေပါ႔။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ “မဟာမိတ္” တပ္ေပါင္းစုေတြဘက္က “အဂၤလန္” တစ္ႏိုင္ငံသာ “နာဇီဂ်ာမဏီ” ရဲ႕ လက္ေအာက္ကို မက်ေရာက္ေသးဘဲ ႀကံ႕ႀကံ႕ခံ ေနပါတယ္။ နာဇီ ဂ်ာမဏီဟာ အဂၤလန္ႏိုင္ငံကို စားနပ္ရိကၡာျပတ္ေတာက္သြားေအာင္ ေရေၾကာင္း ၊ ေလေၾကာင္း ေတြကို အဖက္ဖက္က ပိတ္ဆို႕ထားလိုက္ပါတယ္။ အဂၤလန္ႏိုင္ငံကို စားနပ္ရိကၡာ ပံုမွန္တင္ပို႕ေနတဲ့ ႏိုင္ငံေတြရဲ႕ သေဘၤာေတြကို တားဆီး ပိတ္ပင္လိုက္တဲ့အတြက္ အဂၤလန္ျပည္သူျပည္သားေတြဟာ “ေပါင္မုန္႕ေလးတစ္လံုး” ရဖို႕အတြက္ တစ္ေနကုန္ တန္းစီရတဲ့ ဘ၀ကို ေရာက္သြားပါေတာ့တယ္။

ဒီလို တစ္တိုင္းျပည္လံုး စားနပ္ရိကၡာ ျပတ္ေတာက္လုမတတ္ျဖစ္သြားေတာ့ ႏိုင္ငံအႀကီးအကဲေတြ နဲ႕ က်န္းမာေရး အရာရွိေတြ အေတာ္ေလး အထိတ္တလန္႕ ျဖစ္သြားၾကပါတယ္။ ေဆးေလာကထိပ္သီး ဆရာ၀န္ႀကီးေတြရဲ႕ ေျပာျပခ်က္အရ ဒီလိုသာ စားနပ္ရိကၡာ ခ်ဳိ႕တဲ့လာရင္ ျပည္သူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးေတာ့ အႀကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ေတာ့မယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန လက္ေအာက္ရွိ ေဆးရံု ေဆးခန္း နဲ႕ က်န္းမာေရး ဌာနေတြကို “တပ္လွန္႕” ထားလိုက္ပါတယ္။ အဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြအတြက္ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ ထားလိုက္ၾကပါတယ္။ ေဆးရံုေတြမွာ လူနာကုတင္ေတြ ၊ ေဆး၀ါးေတြကို အသင့္ျပင္ထားလိုက္ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ . . . ဒါေပမယ့္ေပါ႕ဗ်ာ ၊ လက္ေတြ႕မွာေတာ့ ဆရာ၀န္ႀကီးေတြႀကိဳတင္ခန္႕မွန္းထားေတြနဲ႕ တစ္ျခားစီ ျဖစ္ေနပါေတာ့တယ္။ ဒီလို အဂၤလန္ကၽြန္းကို နာဇီဂ်ာမဏီက အႀကီးအက်ယ္ ပိတ္ဆို႕ထားလိုက္လို႕ အဂၤလန္ ျပည္သူေတြ (၃)ႏွစ္ေလာက္ အစာအဟာရ ၀,လင္ေအာင္ မစားခဲ့ရတဲ့ အက်ဳိးရလဒ္ကေတာ့ –

“အဂၤလန္ႏိုင္ငံသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးဟာ သိသိသာသာ တိုးတက္ေကာင္းမြန္လွ်က္ ရွိၿပီး နာတာရွည္ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ “ႏွလံုး ၊ ဆီးခ်ဳိ ၊ ေသြးတိုး ၊ ေလျဖတ္ ၊ ကင္ဆာ . . ” စတဲ့ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေတြဟာ အဆမတန္ကို က်ဆင္း သြားပါ သတဲ့။”

စစ္အတြင္းကာလ ျဖစ္တာမို႕ ထိခိုက္ ဒဏ္ရာရသူေတြကလြဲရင္ “ ႏွလံုး ၊ ဆီးခ်ဳိ ၊ ေသြးတိုး ၊ ေလျဖတ္ ၊ ကင္ဆာ” ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေဆးရံုတက္ရသူဆိုလို႕ အလြန္ရွားပါးခဲ့တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။

အဲ – စစ္ႀကီးလည္း ၿပီးေရာ (၃)ႏွစ္လံုးလံုး ငတ္ျပတ္ေနခဲ့တဲ့ အဂၤလန္ႏိုင္ငံသားေတြဟာ “ဆီဦးေထာပတ္ နဲ႕ အသားငါးမ်ဳိးစံု ၊ စည္သြပ္ဗူး ၊ ၾကက္ဥ ၊ ဒိန္ခဲ  . . . စတဲ့ အစားမ်ဳိးစံုကို အလွ်ံအပယ္ အတိုးခ်ၿပီး “တြယ္” ၾကေတာ့တာေပါ႕ဗ်ာ။ အဲဒီမွာ ဒုတိယကမၻာစစ္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးမွာ မျဖစ္သေလာက္ရွိခဲ့တဲ့ “ ႏွလံုး ၊ ဆီးခ်ဳိ ၊ ေသြးတိုး ၊ ေလျဖတ္ ၊ ကင္ဆာ” ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္းေတြဟာ ေၾကာက္ခမန္းလိလိ ျပန္လည္ မ်ားျပားလာပါေတာ့တယ္။

ဒါက ကမၻာ့သမိုင္းထဲက အျဖစ္အပ်က္မွန္ တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ သမိုင္းထဲက အျဖစ္အပ်က္ တစ္ခု ရွိပါေသးတယ္။ ဒ႑ာရီလို႕ ဆိုခ်င္လည္း ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုပါ။

တစ္ခါတုန္းက တိုင္းျပည္တစ္ခုကို အုပ္စိုးေနတဲ့ ရွင္ဘုရင္ႀကီးဟာ က်န္းမာေရး အလြန္ခ်ဳိ႕တဲ့သူျဖစ္ၿပီး “တစ္ေန႕ေရႊ ၊ တစ္ေန႕ေငြ” ဆိုတာလို လူနဲ႕ ေဆး၀ါးနဲ႕ ျပတ္ရတယ္ကို မရွိပါဘူး တဲ့။ သူ႕ကိုယ္သူ ဒီလို က်န္းမာေရး ခ်ဳိ႕တဲ့ေနလို႔ အေတာ္ကို စိတ္ပ်က္မိပါတယ္ တဲ့။ သမားေတာ္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ ကုသေပမယ့္လည္း က်န္းမာတယ္ကို မရွိပါဘူးတဲ့။

ဒါနဲ႕ တစ္ေန႕ေတာ့ အႀကံတစ္ခုရလာပါတယ္။ သူ႕အႀကံက ဒီလိုပါ။ သူ႕ တိုင္းျပည္ထဲမွာ ေနထိုင္တဲ့ ျပည္သူေတြထဲက “အသက္လည္း အလြန္ရွည္ၿပီး အလြန္လည္း က်န္းမာတဲ့ သူ” ကို ရွာေဖြမယ္ ၊ ၿပီးရင္ နန္းေတာ္ထဲကုိ ေခၚထားၿပီး သူ႕ရဲ႕ ေနထိုင္က်င့္ႀကံပံုေတြကို ေလ့လာၿပီး အတုယူမယ္ ေပါ႕။ ဒါဆို က်န္းမာေရး နဲ႕ အသက္ရွည္ေရးရဲ႕ လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္ကို သိလာႏိုင္ၿပီး သူကိုယ္တိုင္လည္း က်န္းမာ လာၿပီး အသက္ရွည္ရွည္ ေနရမယ္ေပါ႔။

ဒီလိုနဲ႕ မင္းခ်င္းေတြကို အမိန္႕ခ်ၿပီး လိုက္ရွာခိုင္းလိုက္တဲ့အခါ – မၾကာပါဘူး ေတြ႕ေတာ့တာပါဘဲ။ တိုင္းျပည္အစြန္အဖ်ားတစ္ခုမွာ အသက္(၁၀၀)ေက်ာ္ေအာင္ က်န္းမာသန္စြမ္းလွ်က္ရွိတဲ့ “အဘိုးအို” တစ္ေယာက္ ကို ရွာေတြ႕လိုက္ရပါတယ္။ ဒီအဘိုးအိုဟာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကေလးေတြ စိုက္ပ်ဳိးေရာင္းခ် အသက္ေမြးသူတစ္ဦးျဖစ္ၿပီး “အစာကို ၀လင္ေအာင္ မစားရရွာတဲ့ သူဆင္းရဲ” တစ္ဦး လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလို ဆင္းရဲရွာေပမယ့္ သူ႕တစ္သက္မွာ တစ္ႀကိမ္တစ္ခါမွ  “ေနမေကာင္း” မျဖစ္ဘူးဘူး လို႕ ဆိုပါတယ္။

ဒါနဲ႕ မင္းခ်င္းေတြဟာ ဘုရင့္အမိန္႕နဲ႕ အဘိုးအိုကို နန္းတြင္းသို႕ ေခၚေဆာင္လာပါတယ္။ ဘုရင္ျဖစ္သူလည္း အလြန္ေက်နပ္အားရ ေနတာေပါ႔။ နန္းတြင္းမွာ အဘိုးအိုအတြက္ ေနရာထိုင္ခင္း တစ္ခု စီစဥ္ေပးၿပီး ဘုရင္ႀကီးဟာ အဘိုးႀကီးကို အနီးကပ္ ေလ့လာ ပါေတာ့တယ္။ ဘာမ်ား ထူးထူးဆန္းဆန္းေတြ႕မလဲေပါ႕

အဘိုးႀကီးလည္း ဘုရင့္ေရႊနန္းေတာ္ကို ေရာက္ၿပီး အေတာ့္ကို ဟန္က်ေနတာေပါ႕ေလ။ ရွင္ဘုရင္ရဲ႕ V.I.P ပုဂၢိဳလ္ဆိုေတာ့ – အခ်ိန္တန္ရင္ “ဘုရင့္ စားေတာ္အုပ္ အက်” ကို စားလိုက္ ၊ စားၿပီးရင္ အိပ္လိုက္  ၊ အိပ္ယာကႏိုးရင္ စားလိုက္နဲ႕ ၊ သူ႕ဘ၀မွာ တစ္ခါမွ မစားဘူးတဲ့ စားေကာင္းေသာက္ဖြယ္ ေတြစားၿပီး စည္းစိမ္ရစ္ေနေတာ့တာေပါ႔။

အင္း – သိပ္မၾကာလိုက္ပါဘူး။ တစ္သက္လံုး တစ္ႀကိမ္တစ္ခါမွ ေနမေကာင္း မျဖစ္ဘူးတဲ့ အဖိုးအိုဟာ နန္းတြင္းေရာက္ၿပီး ဘုရင့္ပြဲေတာ္အုပ္က် စားေကာင္းေသာက္ဖြယ္ေတြ စားရင္း စားရင္း နဲ႕ ေနမေကာင္း ထိုင္မသာ ျဖစ္လာပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ဟုိေရာဂါ ျဖစ္လာ ဒီေရာဂါ ျဖစ္လာနဲ႕ နန္းတြင္းကိုေရာက္ၿပီး (၆)လေလာက္လည္းၾကာေရာ အသက္တစ္ရာေက်ာ္ အဘိုးႀကီးဟာ  ေရာဂါမ်ဳိးစံုနဲ႕ “အနိစၥေရာက္” သြားပါေတာ့ တယ္

ဒီေတာ့မွဘုရင္ႀကီးလည္း သေဘာေပါက္သြားပါေတာ့တယ္။ ေၾသာ္ ငါ႕က်န္းမာေရးကို ဖ်က္ဆီးေနတာ ငါေန႕စဥ္ စားေသာက္ေနတဲ့ စားေကာင္းေသာက္ဖြယ္ေတြ ေၾကာင့္ပါလား ဆိုတာကို ေကာင္းေကာင္းႀကီး သေဘာေပါက္သြားပါေတာ့တယ္။

စာဖတ္သူ မိတ္ေဆြ ခင္ဗ်ား –  အသက္ရွည္ရာ ၊ အနာမဲ့ေၾကာင္းကို အမွန္တကယ္ အလိုရွိတယ္ဆိုလွ်င္ မဆံုး လိုက္နာရမည့္ ဥပေဒသသည္ “ေဆး၀ါးအမ်ဳိးမ်ဳိးလည္း မဟုတ္ ၊ ေဆးပညာလည္း မဟုတ္ ၊ သမားေတာ္လည္း မဟုတ္ ၊ အထူးကု ေဆးခန္းလည္း မဟုတ္ပါ”

မိမိေန႕စဥ္ စားသံုးေနသည့္ အစာအဟာရကို “အဆီ အအိမ့္” နည္းႏိုင္သမွ် နည္းေစျခင္း ႏွင့္ ထိုအစားအစာကို ေန႕စဥ္ “အလြန္အကၽြံ (အ၀အၿပဲ) စားသံုးျခင္း” မွ ေရွာင္က်ဥ္ျခင္းကို “ပထမ ဥပေဒ အျဖစ္” လိုက္နာက်င့္သံုးျခင္းသည္သာ “အသက္ရွည္ရာ ၊ အနာမဲ့ေၾကာင္း” နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခု အမွန္ျဖစ္ေၾကာင္းပါ ခင္ဗ်ား။


လူသားအားလံုး “က်န္းမာျခင္း/အသက္ရွည္ျခင္း” ဆုလာဘ္ကို ရရွိႏုိင္ၾကပါေစ။

သုေတသီ (ျမန္မာ့ေဆးပညာ)

20 Responses to “# အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္း (၁)”

  1. ေဒါင္းမင္း Says:

    မွန္လိုက္ေလ။အခုလိုေ၀မွ်ေပးတာေက်းဇူးပါခင္ဗ်ာ

  2. kkc Says:

    မွန္ပါတယ္အစားအစာကိုလိုအပ္တာထက္ပိုစားမိလိုဒုက္ချဖစ္တာ
    ေန့စဥ္ေတြေနရပါျပီး

  3. colin Says:

    thanks for sharing……
    but it should be middle way lay, having too much or too little will harm your body…
    May peace be with u

  4. ေရႊစူး Says:

    ဟုုတ္တာေတာ့ ဟုုတ္ေနတာပဲ။ ျပန္စဥ္းစားၾကည္႕ေတာ့ … ေက်ာင္းသားဘ၀ အိမ္က ပိုုက္ဆံပုုိ႕ရတုုန္းက ေခြ်ေခြ်တာတာ ျခစ္ျခစ္ကုုပ္ကုုပ္ စားရလိုု႕လားေတာ့မသိဘူး ဗိုုက္ကေလးကိုု ရွပ္၊ လူက ပိန္ပိန္သြယ္သြယ္နဲ႕ လွပ ေၾကာ့ရွင္းလိုု႕။

    အလုုပ္လုုပ္ျပီး ကိုုယ့္ပိုုက္ဆံ ကိုုယ္ရွာ ကိုုယ္သံုုး လုုပ္ကတည္းက တက္လာလိုုက္တဲ့ ကိုု္ယ္အေလးခ်ိန္ႏွယ္။ ဒီေဆာင္းပါးေလးဖတ္ျပီး ဆင္ျခင္စရာတစ္ခုုရသြားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

  5. Dr . Htet Aung Hlaing Says:

    သိပ္မွန္တာေပါ့ဗ်ာ ဆရာသုေတသီရယ္။

  6. miley Says:

    that right…. totally agree

  7. YoungGun Says:

    မနက္ခင္းကို ဘုရင္လို စား၊ ေန႔လည္ကို သူေဌးလိုစား၊ ညေနစာကုိ ဆင္းရဲသားလို စားဆုိတဲ့ အဆုိအမိန္႔တစ္ရပ္ကို သြားသတိရမိပါတယ္။ မသိေသးတဲ့ သုတအျဖာျဖာအတြက္ ေက်းဇူးအထူးပါပဲ ဆရာသုေတသီ..

  8. red rose Says:

    ဖတ္လို႔ေကာင္းတဲ႔..ဗဟုသုတေလးပါ..အမွန္ပါဘဲ..

  9. nyein Says:

    သုေတသနေရာ ပံုတိုပတ္စပါ ေပါင္းၿပီး ဖတ္ခ်င္႔စဖြယ္တင္ျပသြားတာပဲ။ အခ်ိန္ေပးဖတ္ရက်ိဳးနပ္တဲ႔ စာမ်ိဳးမို႔လို႔ ေနာက္ထပ္ဖတ္ခ်င္ပါေသးတယ္။ မ်ားမ်ားေရးပါဦးေနာ္။ တစ္ခုကေတာ႔ ဆရာတစ္ေယာက္ ဖိတ္ေခၚလက္ရာေတြပဲ တင္ေနၿပီး ကိုယ္တိုင္ပို႔စ္ေရးတာ နည္းမသြားေအာင္တိုက္တြန္းေပးပါဦးေနာ္။

  10. ခင္ခင္ Says:

    ေက်းဇူးတင္လိုက္တာ။ တကယ္ကိုအခ်ိန္ေပးရက်ိဳးနပ္ပါတယ္။

  11. MaMa Says:

    ဆရာ့ရဲ႕ ဖိတ္ေခၚလက္ရာ ပထမဦးဆံုးကေလာင္သစ္ကို ႀကိဳဆိုပါတယ္။ ဆရာ႔ရဲ႕ ပိုစ့္ေတြအားလံုးအတြက္ ေက်းဇူးပါ ဆရာ။

  12. mg hteik Says:

    က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးေတြဟာ ငယ္သူေတြအတြက္ တန္ဖိုးရွိမရွိ မသိေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္တို႕လို (၄၀)ေက်ာ္ေတြကေတာ့ အေတာ္စိတ္၀င္စားပါတယ္။ ဆက္ၿပိးတင္ေပးပါဗ်ာ။

  13. kyeeus Says:

    ဒီလို အသိပညာကို မ်ွေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဆရာ ..

  14. ss Says:

    ဒီေဆာင္းပါးကုုိ ဖတ္ရေတာ့ မႏၱေလးက အသက္ရာေက်ာ္ေနတဲ့ ဒၚျမႀကီး ကုုိ သတိရမိတယ္။ ေဒၚျမႀကီးက ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းကုုိ ေန႕တုုိင္းလုုိလုုိစားျပီး ထမင္းေလးလက္တဆုုုုပ္ေတာင္ မကုုန္ဘူး ဆုုိတယ္။

    အေနာက္တုုိင္းမွာ အဝလြန္ေရာဂါျဖစ္သူေတြဟာ အဟာရဓါတ္ကုုိ နားမလည္ပဲ စားခ်င္သလုုိ စားရာကေန ျဖစ္လာတာ။ အဝလြန္တာရဲ႕ ေနာက္ကြယ္မွာ ႏွလုုံးေသြးတုုိးျဖစ္တယ္ဆုုိတာေတာ့ သိလုုိ႕ ရုုိးေနပါျပီ။ ဒါေပမဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ လုုိက္လာတယ္ဆုုိတာကေတာ့ မႀကာေသးခင္ကမွ သိလာခဲ့ႀကတာပါ။

    အစားအေသာက္ခ်င့္ခ်ိန္စားေသာက္ျခင္းဟာ အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။

  15. အုပ္စိုး Says:

    စိတ္ဝင္စားစရာ ေဆာင္းပါးေလးပါပဲ။ ဗုဒၶက အျမတ္ဆံုးေသာလာဘ္ဟာ က်န္းမာျခင္းလို႔ေတာင္ တင္စားထားပါတယ္။ ေဆာင္းပါးထဲက ပံုျပင္ေလးေတြကိုေတာ့ အေတာ္ေလး သေဘာက်တယ္။ ကေလာင္သစ္ေတြ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးပါဦး ဆရာရယ္။

    ခင္မင္စြာေလးစားစြာျဖင့္
    အုပ္စိုး

  16. ႏ်ဴမာန္ (မိုးတား) MOTAA Says:

    အင္မတန္ အက်ိဳး႐ိွတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ ျဖစ္တဲ့ အျပင္၊ တင္ျပပံု အလြန္ေကာင္းပါတယ္..ဒါေၾကာင့္ လည္း ျမတ္စြာဘုရား အေနနဲ. သူ႔အတြက္ အင္အားျဖစ္ေစေသာ္လည္း. လူေတြ အတြက္ အႏၧရာယ္ျဖစ္ေစမယ့္ နတ္သုဒၶါေတြ ပါ၀င္ေနတဲ့ စုႏၵရဲ. ၀က္ပ်ိဳဆြမ္းကို နက္နက္တူးျမဳပ္ေစခဲ့တာေပါ့..။ ေနာင္လည္း ဆက္လက္ျပီး.. ေနလ ေဆးပညာ အေၾကာင္း ေရးျပေပးေစ လိုပါတယ္ ..

  17. ကိုလင္း18 Says:

    ဖတ္လို႕ေကာင္းရံုမွ်မဟုတ္ဘဲ လိုက္နာစရာေတြကိုပါ သိျမင္လာေစလို႕ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္၊
    ဆက္လက္ေစာင့္စား ဖတ္ပါ့မယ္ေနာ္၊

  18. kyawzayya Says:

    ေက်းဇဴးတင္ပါတယ္ဗ်ာ။ခုလို ဗဟုသုတေတြရတဲ့အတြက္ပါ။ ကြ်န္ေတာ္လည္း နိုင္ငံၿခားကေရဒီယိုလိုင္းမွာ ဆရာနဲ.အင္တာဗ်ူးကိုနားေထာင္ရလို. လိပ္စာသိသိခ်င္း ဝင္ၾကည္.တာပါ။

  19. ျမင့္ျမတ္ Says:

    အရမ္းမွန္ပါတယ္ရွင္ …
    အဲဒါေၾကာင့္လဲ ဥပုသ္ေစာင့္ျခင္းက က်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ …
    ဥပုသ္ေစာင့္ျခင္းက က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ဘက္ကၾကည့္ရင္လဲေကာင္းပါတယ္ …
    ဒါေၾကာင့္လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး ဆိုင္ရာဘာသာေရးဥပုသ္မ်ားကို
    ကုသိုလ္လည္းရ အသက္လည္းရွည္ေအာင္
    ေစာင့္ထိန္းၾကပါစို႕ရွင္ ….

  20. Lwan Wai Says:

    အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ။ အမွန္ပါဘဲ ဆရာရယ္။

Leave a comment